Együtt messzebbre jutunk

Sétaműhely

Sétaműhely

SÉTAISKOLA MEMO - 2015. március 12.

2015. március 12. - Sétaműhely
A Fugában vadállatokat ábrázoló képek között ülve a szabadidő és a munka közti határokról - a jövőről - a jövő szabadidejéről - Walter Benjaminról - a munkások jogairól - a sétálás jövőjéről - a kiállítások mibenlétéről - a sétálás utánzásáról - a tekintet fontosságáról - az időbeli mélységekről - az ismeretlen dolgok megismeréséhez szükséges hozzáállásokról és stratégiákról - a titkos, a nyilvános és a kettő között elhelyezkedő dolgokról - a mindenki által hozzáférhető, mégsem közismert helyszínekről - az adózási múzeumról - a szállodai szobákat bemutató recepciósokról - a kutyasétáltatásról - az álmennyezetekről - a szabadkőművesekről - az értékes információk felhasználásáról és egymással való megosztásáról volt szó. Többek között - de ennél többet vajon elárulhatok?
 

Mi tud a séta témája lenni?

 Városban (lakott településen) történő
Mindenkit érintő
Történettel rendelkező jelenségek.
 Mi számít történetnek?
 A Bazilika előtt egy olasz turistacsoport a következő játékot játszotta: megfogták egymás kezét (körülbelül harmincan voltak) és páros lábbal ugrálva, kiabálva (hop-hop) bekerítettek, körbevettek mit sem sejtő sétáló járókelőkelőket. A járókelők pedig - igazán furcsa módon úgy reagáltak erre a támadásra, hogy mintha semmi nem lenne, mentek tovább - a kiabáló, ugráló olasz gimnazisták köre pedig követte őket - egészen a tér széléig. Ott feloszlottak és visszaszaladtak a bazilika elé, ahol előlről kezdték a gyakorlatot. Ezt az egészet több alkalommal is megcsinálták és minden bekerített ember vagy ember-pár azonos módon reagált.
 Tovább menve a Váci utcában egy kirakat álláshirdetést rejtett. Arany színű képkeretben kerestek "divattanácsadót" heti 25 órás munkaidőre, mintha ez valami hihetetlenül komoly lehetőség lenne - de akkor vajon miért a kirakatban hirdetik meg ezt az állást? Vajon ez jót vagy rosszat jelent? Kinek szánják ezt a hirdetést és valójában mit jelent a divattanácsadó egy ilyen ruhaüzlet felfogásában? Ez a bolti eladó új neve?



 A kirakat előtt a járda túloldalán egy lámpaoszlopon letéphető apróhirdetés telefonszámmal üzen, hogy a szerző megélhetési gondok miatt munkát illetve segítséget kér. Bármit megcsinálna, de senki nem ad neki munkát, kéri, hogy segítsünk rajta. Három gyereke van, az Árpád-hídnál laknak. Mi a közös ezekben a helyzetekben?



Mi késztet embereket ilyen akciókra?
 kíváncsiság,
magányosság,
a megértés igénye,
a megértettség vágya,
figyelemfelhívás,
kitűnni vágyás,
véleménnyilvánítás,
vélemény kérése,
segítség kérése

 Mik a feltétlenül szükséges összetevők?
Város - Történet - Beszéd

 Mi történik a városi séta által?
Olyan narratíva jön létre, ami a város egyes pontjait úgy köti össze, ahogy azt csak egy (vagy kevés) ember képes összekötni, a saját élettapasztalatai, életterei, útvonalai, emlékei által.


 Feladat később: egy saját életeseményekből-élményekből álló, 3 megállót tartalmazó séta megtervezése.

A bejegyzés trackback címe:

https://setamuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr377769290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása